Jak ugotować bulion warzywny?
Bulion warzywny to bardzo dobra baza do wielu zup, sosów, potrawek, czy risotto.
Przez wielu jednak uważany za mało smaczny w porównaniu do klasycznego mięsnego rosołu.
Co zrobić, żeby bulion warzywny miał więcej smaku?
Po pierwsze potrzebujesz dobrej jakości włoszczyzny, czyli
- ok 2 marchewki,
- pietruszkę w korzeniu,
- pół selera,
- por,
- natkę pietruszki
Dodatkowo przygotuj jabłko, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, kurkumę i lubczyk. A także pamiętaj, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku więc przygotuj odrobinę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Opcjonalnie do buliony możesz dodać liść kapusty, sos sojowy i grzyby suszone, aby nadać mu więcej „mięsnego” smaku umami.
Jak przygotować smaczny bulion?
- W garnku umieść umyte i obrane warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por).
- Cebulę opal nad kuchenką gazową lub podsmaż na suchej patelni (nadaje smak umami i daje bardziej żółty kolor bulionu) i również dodaj do garnka.
- Dodaj umyte i przekrojone na pół jabłko (nadaje lekkiej słodyczy i kwaskowości), liść laurowy (ok 2 liście), ziele angielskie (ok 3 kulki) i pieprz (ok 5 kulek). Jeśli chcesz dodać również liście kapusty i suszone grzyby to też zrób to na tym etapie.
- Całość zalej wodą (ok 2 litry), przykryj i zagotuj. Gdy bulion będzie zagotowany zmniejsz ogień i gotuj przez ok 2 godziny.
- Na 30 minut przed końcem gotowania dodaj natkę pietruszki, kurkumę (nadaje żółtego koloru) oraz lubczyk (smakuje, jak przyprawa typu „maggi” – nadaje smak umami). Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.
- Warzywa z bulionu odcedź i wykorzystaj do pasztetu warzywnego lub do farszu na krokiety.
- Do bulionu dodaj odrobinę oleju lub oliwy, spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.
A jak przechowywać nadmiar bulionu?
- Gorący bulion możesz wlać do słoika, zakręcić i tak zawekowany przechowywać w lodówce przez ok 2 tygodnie.
- Trochę ostudzony bulion można też przelać do woreczka lub pojemnika na lód i zamrozić i wtedy przechowywać do 3 miesięcy.