Jak przechowywać poszczególne produkty spożywcze?
Zastanawiasz się jak przechowywać produkty spożywcze tak, aby jak najdłużej zachowały swoją świeżość? Pozostawiam Ci kilka prostych wskazówek jak się w tym połapać.
Zasada numer jeden – kieruj się tym jak produkty poukładane są w sklepie
– jeśli produkt w sklepie wyjmujesz z lodówki, gdy wrócisz do domu niezwłocznie tam go umieść – dotyczy to m.in. mięsa, ryb, nabiału, produktów mięsnych czy jaj
– jeśli ściągasz produkt z półki np. słoiki, kartony z sokiem czy mlekiem UHT, tubki, saszetki czy paczki, możesz je w domu również umieścić w jednej z kuchennych szafek. Tyczy się to produktów zamkniętych, po otwarciu przechowuj je w lodówce lub w szczelnym pojemniku.
– w przypadku owoców w zdecydowanej większości najlepiej przechowują się w warunkach temperatury pokojowej
– w przypadku warzyw sytuacja się nieco komplikuje, ale za chwilę wszystko Ci wyjaśnię 🙂
Ale na początek zacznijmy od tego jak przechowywać produkty w lodówce?
Czy wiesz, że w lodówce panują różne temperatury w zależności od wysokości półki? W prawdzie mogą się różnić w zależności od konkretnego modelu, ale zwykle wygląda to mniej więcej tak:
– w górnej części lodówki jest ok 5-6 stopni Celsjusza
– w środkowej 4-5 stopni
– w najniższej nad szufladami ok 3 stopni
– w szufladach 7-8 stopni
– a na wewnętrznej stronie drzwi ok 10 stopni
Co daje nam ta wiedza? A no tyle, że jeśli wiemy jakie warunki lubią poszczególne grupy produktów będziemy wiedzieli na której półce je umieścić.
A jakie warunki lubi nabiał a jakie poszczególne warzywa i owoce? Wygląda to następująco:
– produkty najszybciej psujące się: świeże ryby i mięsa lubią najniższą temperaturę, więc wybieramy dla nich półkę w lodówce nad szufladami
– produkty delikatne takie jak warzywa i owoce nie lubią dużych zmian temperatur, więc szuflady sprawdzą się w sam raz. Wyjątek stanowią zielone warzywa typu szpinak, koper, natka czy szczypiorek, które dobrze przechowają się na górnej półce, oraz korzeniowe warzywa np. buraki, ziemniaki, marchew, ale także cebula, czosnek, a także (wbrew wielu opiniom) pomidory i ogórki które najlepiej przechowywać poza lodówką. W przypadku owoców do lodówki wkładaj jedynie drobne sezonowe warzywa typu maliny, jagody, porzeczki czy truskawki i to max na 48h na górną półkę.
– produkty otwarte, ale w szczelnym opakowaniu – kartonie lub słoiku mogą spokojnie zostać włożone w drzwi Twojej lodówki, a także nic im nie będzie, gdy umieścisz je na górnej półce
– a wszystkie produkty nabiałowe – sery, jogurty, maślanki, kefiry, masło, jaja czy mięsne typu szynki, które kupujesz w sklepie z lodówki, umieść na środkowych półkach w swoim domowym urządzeniu
Jak przechowywać warzywa i owoce, które nie nadają się do lodówki? Odpowiedź jest krótka – w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu i najlepiej w papierowym opakowaniu lub przewiewnym koszyku
Jak przechowywać pozostałe suche produkty typu kasza, makaron, mąka, nasiona, orzechy itp.? Najlepiej w oryginalnych opakowaniach, a po otwarciu w szklanych, szczelnych pojemnikach
W Zdrowo na Swoim dostarczamy produkty w papierowych torbach, w ekologicznych kartonach, więc jeśli masz taką możliwość, (a na zewnątrz jest temperatura od 3 do 15 stopni i nie pada) to wystaw cały karton na balkon a wyjmij jedynie nasiona, pestki, orzechy oraz kasze i umieść je w swojej szafce w oryginalnych opakowaniach. Jeśli użyjesz tylko części to zawiń szczelnie torebkę i zaklej naklejką, załóż gumkę recepturkę lub przełóż do szklanego pojemnika.
Jeśli przechowywanie jakiegokolwiek produktu jest jeszcze dla Ciebie zagadką napisz do nas, chętnie odpowiemy na wszelkie Twoje pytania 🙂