Fleksitarianizm to taki sposób odżywiania, który łączy elastyczność (*flexible*) i wegetarianizm. Z założenia bazą są produkty roślinne, natomiast produkty zwierzęce są spożywane w ograniczonych ilościach, nie są jednak całkowicie wykluczone.
Podstawą są produkty zbożowe, strączki (o ich prozdrowotnych właściwościach i jak je gotować poczytacie tutaj), warzywa, owoce, orzechy i nasiona. W menu występują również jaja, ryby oraz nabiał, a mięso i produkty mięsne są spożywane w małych ilościach, raczej „od święta”. Nie ma jednak określonych wytycznych co do wielkości spożycia poszczególnych grup produktów – chodzi bardziej o proporcje.
Jak zacząć się zdrowo odżywiać?
Fleksitarianizm to dobry pomysł na początek przygody ze zdrowym odżywianiem. Dlaczego?
- Jest to pełnowartościowa dieta, która ma działanie prozdrowotne (W rankingu najlepszych diet US NEWS z 2021 roku zajęła 2 miejsce!):
- Obniża ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych
- Pozwala utrzymać prawidłową masę ciała
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, insulinooporności oraz cukrzycy typu II
- Jej wytyczne są zbliżone do ogólnych założeń zdrowej diety, wyróżnia się jedynie mniejszym spożyciem mięsa, jest jednak mniej restrykcyjna niż klasyczny wegetarianizm czy weganizm
- Jej stosowanie jest korzystne nie tylko dla naszego zdrowia, ale także dla dobra naszej planety, według raportu EAT- Lancet dzięki takiemu odżywianiu jesteśmy wstanie realnie ograniczyć emisję gazów cieplarnianych
W Zdrowo na Swoim jadłospisy są przygotowywane właśnie w duchu fleksitariańskim – w tygodniu w naszym menu znajdziesz ok 200-300g mięsa w zależności od kaloryczności, a produkty roślinne stanowią podstawę zdecydowanej większości posiłków. Tę roślinną część dostarczamy dodatkowo bezpośrednio pod Twoje drzwi w każdy piątek lub sobotę. Szczegółowo przygotowany, zbilansowany jadłospis sprawia, że nie musisz zastanawiać się co ugotować, w jakich ilościach, co jest obecnie sezonowe i najsmaczniejsze, a czas zaoszczędzony na codziennych zakupach możesz przeznaczyć na doskonalenie swoich umiejętności kulinarnych 🙂