Szukaj

Jak ugotować kasze bez woreczka?

Nannette, 20.02.2021
Jak ugotować kasze bez woreczka?

W Zdrowo na Swoim dostarczamy Wam kasze, ryż, płatki owsiane, a także inne suche produkty roślinne takie jak orzechy, nasiona, pestki, strączki w odważonych konkretnych ilościach. Otrzymujecie je w papierowych torebkach bez instrukcji przygotowania, która znajduje się zwykle na opakowaniu. W związku z Waszymi prośbami dodaje tutaj ściągę z gotowania kasz i ryżu, abyście mieli ją zawsze pod ręką. (Jeżeli chodzi o strączki to instrukcje moczenia i gotowania macie tutaj)

Jak ugotować kasze bez woreczka?

Generalna zasada: kasze i ryż gotujemy zalewając je wrzątkiem ok. centymetra powyżej powierzchni kaszy w garnku. Solimy odrobinę i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu aż pochłonie całą wodę. Zwykle trwa to ok 15-20 minut, w przypadku ryżu jest to bardziej 25-35 minut (w zależności od gatunku ryżu). Po tym czasie można zestawić garnek z płyty i pozostawić, aby kasza lub ryż wchłonęły resztę wody.

Bardziej precyzyjna metoda jest taka, aby gotować kaszę lub ryż w proporcji 1 do 2, czyli np. na jedną szklankę kaszy wlej 2 szklanki wrzątku. Reszta instrukcji pozostaje taka sama.

Dlaczego gotowanie kaszy i ryżu bez woreczka, w określonej ilości wody jest bardziej korzystne dla zdrowia?

  • Ponieważ dzięki temu, że ziarna wchłaniają całą wodę witaminy i związki w niej rozpuszczalne pozostają w końcowym produkcie, a nie są odlewane wraz z wodą z gotowania.
  • Mamy kontrolę nad sypkością, lepkością kaszy – jeśli dodasz więcej wody i będziesz dłużej gotować kasza będzie bardziej rozgotowana i może nadać się do przygotowania np. ciasteczek z kaszy jaglanej
  • Nie do końca wiemy czy plastik z woreczków nie przenika do naszej kaszy, a że plastiku w naszym otoczeniu jest już wystarczając dużo warto taką ekspozycję ograniczać, jeśli tylko się da

I w nawiązaniu do poprzedniego punktu, po prostu chronimy naszą planetę używając mniej plastiku :) 

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj