Zapisz się na newsletter i otrzymaj 10% zniżki na swoje zamówienie!

Szukaj

Jak ugotować bulion warzywny?

Nannette, 15.02.2021
Jak ugotować bulion warzywny?

Jak ugotować bulion warzywny?

Bulion warzywny to bardzo dobra baza do wielu zup, sosów, potrawek, czy risotto.

Przez wielu jednak uważany za mało smaczny w porównaniu do klasycznego mięsnego rosołu. 

Co zrobić, żeby bulion warzywny miał więcej smaku?

Po pierwsze potrzebujesz dobrej jakości włoszczyzny, czyli

  • ok 2 marchewki,
  • pietruszkę w korzeniu,
  • pół selera,
  • por,
  • natkę pietruszki

Dodatkowo przygotuj jabłko, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, kurkumę i lubczyk. A także pamiętaj, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku więc przygotuj odrobinę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Opcjonalnie do buliony możesz dodać liść kapusty, sos sojowy i grzyby suszone, aby nadać mu więcej „mięsnego” smaku umami.

Jak przygotować smaczny bulion?

  1. W garnku umieść umyte i obrane warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por).
  2. Cebulę opal nad kuchenką gazową lub podsmaż na suchej patelni (nadaje smak umami i daje bardziej żółty kolor bulionu) i również dodaj do garnka.
  3. Dodaj umyte i przekrojone na pół jabłko (nadaje lekkiej słodyczy i kwaskowości), liść laurowy (ok 2 liście), ziele angielskie (ok 3 kulki) i pieprz (ok 5 kulek). Jeśli chcesz dodać również liście kapusty i suszone grzyby to też zrób to na tym etapie.
  4. Całość zalej wodą (ok 2 litry), przykryj i zagotuj. Gdy bulion będzie zagotowany zmniejsz ogień i gotuj przez ok 2 godziny.
  5. Na 30 minut przed końcem gotowania dodaj natkę pietruszki, kurkumę (nadaje żółtego koloru) oraz lubczyk (smakuje, jak przyprawa typu „maggi” – nadaje smak umami). Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.
  6. Warzywa z bulionu odcedź i wykorzystaj do pasztetu warzywnego lub do farszu na krokiety.
  7. Do bulionu dodaj odrobinę oleju lub oliwy, spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.

A jak przechowywać nadmiar bulionu?

  • Gorący bulion możesz wlać do słoika, zakręcić i tak zawekowany przechowywać w lodówce przez ok 2 tygodnie.
  • Trochę ostudzony bulion można też przelać do woreczka lub pojemnika na lód i zamrozić i wtedy przechowywać do 3 miesięcy.

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj