Szukaj

Jak przechowywać poszczególne produkty spożywcze?

Nannette, 02.02.2021
Jak przechowywać poszczególne produkty spożywcze?

Jak przechowywać poszczególne produkty spożywcze?

Zastanawiasz się jak przechowywać produkty spożywcze tak, aby jak najdłużej zachowały swoją świeżość? Pozostawiam Ci kilka prostych wskazówek jak się w tym połapać.

Zasada numer jeden - kieruj się tym jak produkty poukładane są w sklepie 

- jeśli produkt w sklepie wyjmujesz z lodówki, gdy wrócisz do domu niezwłocznie tam go umieść – dotyczy to m.in. mięsa, ryb, nabiału, produktów mięsnych czy jaj

- jeśli ściągasz produkt z półki np. słoiki, kartony z sokiem czy mlekiem UHT, tubki, saszetki czy paczki, możesz je w domu również umieścić w jednej z kuchennych szafek. Tyczy się to produktów zamkniętych, po otwarciu przechowuj je w lodówce lub w szczelnym pojemniku.

- w przypadku owoców w zdecydowanej większości najlepiej przechowują się w warunkach temperatury pokojowej

- w przypadku warzyw sytuacja się nieco komplikuje, ale za chwilę wszystko Ci wyjaśnię :)

Ale na początek zacznijmy od tego jak przechowywać produkty w lodówce?

Czy wiesz, że w lodówce panują różne temperatury w zależności od wysokości półki? W prawdzie mogą się różnić w zależności od konkretnego modelu, ale zwykle wygląda to mniej więcej tak:

- w górnej części lodówki jest ok 5-6 stopni Celsjusza

- w środkowej 4-5 stopni

- w najniższej nad szufladami ok 3 stopni

- w szufladach 7-8 stopni

- a na wewnętrznej stronie drzwi ok 10 stopni

Co daje nam ta wiedza? A no tyle, że jeśli wiemy jakie warunki lubią poszczególne grupy produktów będziemy wiedzieli na której półce je umieścić.

A jakie warunki lubi nabiał a jakie poszczególne warzywa i owoce? Wygląda to następująco:

- produkty najszybciej psujące się: świeże ryby i mięsa lubią najniższą temperaturę, więc wybieramy dla nich półkę w lodówce nad szufladami

- produkty delikatne takie jak warzywa i owoce nie lubią dużych zmian temperatur, więc szuflady sprawdzą się w sam raz. Wyjątek stanowią zielone warzywa typu szpinak, koper, natka czy szczypiorek, które dobrze przechowają się na górnej półce, oraz korzeniowe warzywa np. buraki, ziemniaki, marchew, ale także cebula, czosnek, a także (wbrew wielu opiniom) pomidory i ogórki które najlepiej przechowywać poza lodówką. W przypadku owoców do lodówki wkładaj jedynie drobne sezonowe warzywa typu maliny, jagody, porzeczki czy truskawki i to max na 48h na górną półkę.

- produkty otwarte, ale w szczelnym opakowaniu - kartonie lub słoiku mogą spokojnie zostać włożone w drzwi Twojej lodówki, a także nic im nie będzie, gdy umieścisz je na górnej półce

- a wszystkie produkty nabiałowe – sery, jogurty, maślanki, kefiry, masło, jaja czy mięsne typu szynki, które kupujesz w sklepie z lodówki, umieść na środkowych półkach w swoim domowym urządzeniu

Jak przechowywać warzywa i owoce, które nie nadają się do lodówki? Odpowiedź jest krótka - w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu i najlepiej w papierowym opakowaniu lub przewiewnym koszyku

Jak przechowywać pozostałe suche produkty typu kasza, makaron, mąka, nasiona, orzechy itp.? Najlepiej w oryginalnych opakowaniach, a po otwarciu w szklanych, szczelnych pojemnikach

W Zdrowo na Swoim dostarczamy produkty w papierowych torbach, w ekologicznych kartonach, więc jeśli masz taką możliwość, (a na zewnątrz jest temperatura od 3 do 15 stopni i nie pada) to wystaw cały karton na balkon a wyjmij jedynie nasiona, pestki, orzechy oraz kasze i umieść je w swojej szafce w oryginalnych opakowaniach. Jeśli użyjesz tylko części to zawiń szczelnie torebkę i zaklej naklejką, załóż gumkę recepturkę lub przełóż do szklanego pojemnika.

Jeśli przechowywanie jakiegokolwiek produktu jest jeszcze dla Ciebie zagadką napisz do nas, chętnie odpowiemy na wszelkie Twoje pytania :)

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj